Pörssisähkö on puhututtanut jälleen viime päivinä, kun hinta on kivunnut viime talven huippulukemiin. Kannattaako pitää pörssisähkö vai vaihtaa kiinteähintaiseen sopimukseen.
Viime päivien sähkön hintapiikki on saanut miettimään kannattaako pitää pörssisähkösopimus vai vaihtaa määräaikaiseen kiinteähintaiseen sopimukseen. Kummallakin mallilla on omat hyvät ja huonot puolensa.
Ystävälläni on pörssisähkösopimus ja itselläni on kiinteähintainen sopimus. Kesän aikana olen miettinyt monesti olisiko sittenkin kannattanut valita pörssisähköön perustunut sopimus. Hänen sähkölaskunsa ovat olleet olleet todella pienet, kun taas minun tasaisen samanlaiset. Yllätyksiä ei ole syntynyt. Viime viikolla olin jälleen todella onnellinen omaan valintaani kiinteähintaisesta sopimuksesta. Ei tarvinnut miettiä sen enempää milloin käyn saunassa tai katson televisiota.
Taloussanomat vertaavat artikkelissaan mikä on kuluttajan kannalta ensi talvelle paras vaihtoehto. Vastaus on hyvin yksiselitteinen: edes parhaatkaan arvioijat eivät osaa sanoa tähän yksiselitteistä vastausta. Kuluttajan on mietittävä enemmän omaa käyttäytymistään ja etenkin riskinsietokykyä. Pörssisähkö voi edullisena kautena olla huomattavasti halvempaa kuin kiinteähintainen sopimus, mutta talven kovilla pakkasilla ja vaikka voimalaitoksen käyttökatkon aikana hinta voi nousta hetkellisesti hyvinkin korkeaksi. Kiinteähintaisessa hintasi pysyy samana ja yllätyksiä ei sähkölaskuun synny, mutta pörssisähkön ollessa halvimmillaan hinta voi tuntua kalliilta.
Energiaviraston mukaan kuitenkin pitkässä juoksussa hinnat pörssisähkön ja kiinteähintaisen sopimuksen välillä tasoittuvat. Nyt onkin vain kysymys oletko valmis hetkelliseen korkeaan hintaan ja välillä lähes ilmaiseen sähköön vai haluatko tietää tarkasti mitä maksat sähköstäsi.